top of page
stora insektshotellet_edited.jpg

Aktuellt

Här kan du läsa om vad som är på gång hos oss

Ibland har vi spännande teateräventyr, medverkar på olika mässor eller erbjuder olika workshops.

småkrp.jpg

Sommarteater
Småkrypskatastrofen

En sälj huggs ner, mat och hem försvinner.

Ni får följa larven, gräshoppan och biet när deras liv förvandlats till en katastrof, nej just det inte för Kurt. Gräshoppan tycker   att stubben är en jättesnygg hoppbana.

Föreställningen spelas
kl 13.00
6 och 13 juli

Boka ditt besök och upplev teater

Sommaröppet
2024

Torsd-sönd mellan 27 juni och 14 juli.

Boka kl 12-14 eller 14-16.

Övr dagar mellan 1 maj och 31 aug kl 10-16

"Upptäck på egen hand".

Klicka här för mer info

20200531_163306.jpg

Vår metodbok är här!

Nu släpper vi en bok med fakta och lekar om småkryp!!

Boken bygger på ett treårigt projekt där vi jobbat fram en metod tillsammans med barn och pedagoger från skolor och förskolor. 

 

Vi vill göra barn nyfikna på småkryp genom drama, rörelse och naturkunskap. Hur bor humlor? Vem bestämmer i en myrstack? Vad kommer ut ur en puppa? 

Lek insekt för att ta reda på svaren! Utforska nya platser med lupp.

Aktiviteterna bygger på spännande fakta om insekternas liv. 

 

Boken riktar sig till pedagoger som vill prova med vår metod. Vi bjuder på korta fakta, lekar och aktiviteter, illustrerat med foton, instruktioner och grafik.

 

Vill du ha en bok? Ladda ner den som pdf eller beställ den i vår webshop. Boken är gratis men du betalar för portot.

 

Ladda ner eller beställ den - Klicka här

Snart kommer vi att turnera med föreställningen ”Småkrypskatastrofen”, en spännande berättelse om vad som kan hända när vi människor tar bort insekternas mat och boplatser - utan att vi ens tänker på det! Men också en saga om vad vi kan göra för att hjälpa dom.

 

Läs mer

Föreställningen är en del av vårt postkodprojekt "Insekter - bygg & lek".

#POSTKODPROJEKTET

Teater på turné
 

hemsida aktuellt småkrypskatastrofen.jpg
Sonja håller upp hotell 1_edited.jpg

#POSTKODPROJEKTET

Postkodprojektet kommer att pågå i två år. Insektslandet kommer att träffa barngrupper för att leka och bygga boplatser i projektet "Insekter - Bygg & lek".
 

Just nu åker vi runt till skolor i Gävleborg och närliggande kommuner. Vi jobbar med temat "pollinering" och frågor som; Hur pollineras växter? Vad äter insekter? Har alla frukter varit blommor?
Vi träffar barnen och leker fram kunskap genom drama och rörelse. Alla barn får bygga varsitt bihotell och ta med sig hem.

 

I vår turnerar vi med föreställningen "Småkrypskatastrofen". Den riktar sig främst till lågstadiet, men passar också bra som familjeföreställning utanför skolor.
 

Vårt mål med projektet är att öka kunskapen om insekter genom roliga upplevelser som lever kvar.
 

Projektet finansieras av Poskodstiftelsen.

NYTT PROJEKT
"Insekter - bygg & lek"

Insektslandets nya 2-åriga projekt
 

miljöpriset stadshuset_edited.jpg

Vi har fått ett miljöpris!



Sandvikens kommun delar årligen ut ett miljöpris till den eller de som har gjort något alldeles speciellt för att förbättra miljön i kommunen.



 

Vi är så glada och ärade att tilldelats priset med den fina motiveringen:

 



"För sitt enastående engagemang i att bevara och främja pollinerande insekter och biologisk mångfald./…Insektslandet är en förebild för hur lokala insatser kan göra en betydande skillnad för att säkerställa en hållbar framtid för både insekter och människor."



 

I dag 11 december har vi tagit emot priset på kommunfullmäktige i Stadshuset.

Teater-teamet

Teaterföreställning premiär våren 2024

Just nu jobbar vi för fullt med teaterföreställningen "Småkrypskatastrofen". Insektslandet kommer att träffa barngrupper under 2 år för att bygga bon och leka insekter i projektet "Insekter - bygg & lek". En del av projektet är också vår interaktiva föreställning där barnen är medskapare. De får leva sig in, skapa minnen och identifiera sig med insekter med hjälp av hörseln, synen och känseln. Teatern blir ett nytt sätt för oss att jobba med lärande.

Teatern är mobil och kommer turnera runt på olika skolor i närliggande kommuner.

 

Vi letar efter barngrupper i ÅK 2-4 som vill få besök av våra bostadslösa småkryp. Hör av dig om du är intresserad: marita@insektslandet.se

Foto: Josefine Larsson

Teaterteam

Jippie! Insektslandet  har fått pris!

Insektslandet har utsetts till en av Sveriges mest inspirerande naturvägledare! Med naturvägledning menas aktiviteter, metoder och verktyg som underlättar för människor att uppleva och utveckla sin känsla för och kunskap om naturen och kulturlandskapet.

 

Idag 15 november har vi tagit emot priset "Årets naturvägledning" i kategorin "Självguidande naturvägledning om biologisk mångfald" som SLU utser. Vi har deltagit på Mångfalds-konferensen i Uppsala där vinnarna korades.

Juryns motivering

Naturvägledning lyfter ofta stora frågor och sammanhang med utgångspunkt från arter och detaljer i natur. Insektsstigen leker med skalorna, gör det lilla stort och skapar upplevelser av hur det ur myrans perspektiv är att bära ett barr till stacken, att som humla kånka på en pollenboll eller hur de känns att sväva fram som en trollslända. Stigen är ett nytänkande, ambitiöst och inspirerande exempel på naturvägledning för barn och familjer. Genom en konstnärlig och lekfull upptäcktsfärd till insekternas värld förnyar Insektsstigen formatet för pedagogik om biologisk mångfald.”

Årets naturvägledning.jpeg
biodling tryck bok_edited.png

Bli medlem
2024

Som medlem i föreningen bidrar du till möjlighet att skapa bättre bomiljöer för insekter lokalt och att lära ännu fler om insekternas värld! Dessutom har du ett fritt sommarinträde på Insektsstigen i Årsunda och får rabatt på vår honung. 

Välkommmen till Halloween
på Insektsstigen

Hjälp Piraten och Eldflugan i jakten på Storsjöskatten!

alex-simpson-1-vPgR_pSD4-unsplash.jpg
pedagoglekar2.png

Vi söker pedagoger som vill besöka oss

Under våren kommer vi att fortsätta träffa barngrupper men letar också efter pedagoger som vill komma till Insektsstigen och leka fram egna lekar genom vår metod. Metoden bygger på drama, rörelse och naturkunskap. Det är kostnadsfritt att besöka oss.

Är du nyfiken?

 

Maila eller ring för mer info:

marita@insektslandet.se | 076-216 19 20

Läs mer
Här!

Kusliga kryp
& Zombiebaggar

På Insektslandet
Lör 29 okt
kl 18-20

Drop-in

Välkommen till en kuslig vandring på
Insektsstigen! En annorlunda upplevelse där du kan låta dig skrämmas av zombiebaggar och
andra rysliga insekter! Se insektsstationerna
läskiga som aldrig förr i mörkret!


Kom utklädd eller som du är och gå vandringen där du kommer möta sagoberättande, skattjakt med ficklampa och kunna samlas kring en
öppen eld. Varmdryck finns att köpa på plats. Hela familjen är välkommen.

Inträde 20kr/per person

Gå vandringen

på egen hand
 

29 okt-2 nov kan du gå på stigen själv och upptäcka de kusliga stationerna som kommer vara upplysta. Stigen är obemannad men du kan följa de tända lyktorna.

alex-simpson-1-vPgR_pSD4-unsplash.jpg
Vildbihotell vid mossflox liggande.JPG

Insektslandet på
Hem & villa mässan

25 - 27 november kommer Insektslandet delta i »Hem & villa mässan« i Stockholm. Vi kommer vara med på mässan och bygga vildbihotell med de yngsta besökarna. Då kan föräldrar och barn tillsammans prova att snickra, måla och inreda sitt egna vildbihotell.
På bilden kan du se hur vildbihotellen kan se ut. Aktiviteten är gratis och du får ta med ditt hotell hem.

Läs mer om mässan här och boka din biljett.


 

Image by Annie Spratt

Arvsfondsprojektet

Insektsstigen

Insektslandet arbetar med ett projekt som får stöd av Allmänna arvsfonden. Det riktar sig till barngrupper i skolan och förskolan. Grupperna får lära sig om insekter och pollinering genom dramalekar och besök på föreningens insektsstig i Årsunda. Under vinterhalvåret åker vi ut till skolor och förskolor och bygger insektshotell och jobbar med dramalek.

beetle(1).png

Arvsfondsprojektet Nya workshops och
mobila hotell

Under våren har våra pedagoger varit ute i skolor och lekt fram kunskap om pollinering. Barnen har fått lära sig vilka insekter som kan pollinera, att alla frukter har varit blommor och att ogräs kan vara mumsig insektsmat. Förra året träffade vi yngre barn och byggde stora insektshotell som de fick inreda tillsammans. I år får barnen vi träffar bygga små insektshotell för vilda bin som de kan ta med sig hem.

Bambu-bihotell
chrysalid.png

Läsårets tema

Denna termin arbetar vi med ett pollineringstema i projektet.

Hur pollineras växter? Kan bin prata med varandra? Varför är pollinering viktigt?

Vill du veta mer om vårt Arvsfondsprojekt?

 

bottom of page