top of page

Skola
& Förskola

Upptäck insekternas värld med din barngrupp

Under två år träffar vi barngrupper från skolor och förskolor för att leka fram kunskap genom aktiviteter. Vi arbetar med en metod som utgår från idrott, naturvetenskap och dramalekar. Vår verksamhet bedrivs till största del utomhus i naturmiljö för att öka välmående, koncentration och lärande.

Läs mer om
vår insektsstig här

Rosa tecknad larv som ser glad ut
tecknad tvestjärt med ett glatt ansikte
Besök vår Insektsstig

Vi kan erbjuda gratis besök på vår Insektsstig i Årsunda genom finansiering av Postkodstiftelsen.

• Ni får transport till och från skolan/förskolan

• 2 timmars lärande lekar och upplevelser på stigen

Det enda vi vill ha av er är nyfikenhet och deltagande. Kom till oss med frågor och spring i benen. Vi vill utveckla metoden tillsammans med er!

Boka ert besök här

Skolbuss
Bygg och lek - hos er

Vi jobbar också med att besöka skolor och förskolor, då leker vi ute och bygger insektshotell tillsammans. Till de yngre barnen bygger vi ett stort insektshotell för många olika arter som gruppen gemensamt får ta hand om. Insektshotellet ska helst stå i solen på en plats som är skyddad mot vind. I de äldre barngrupperna får alla bygga ett eget insektshotell som de kan ta med sig hem eller sätta upp någonstans i naturen.

Teaterföreställning våren 2024

Just nu jobbar vi för fullt med teaterföreställningen "Småkrypskatastrofen". Teatern blir ett nytt sätt för oss att jobba med lärande. Teatern kommer turnera runt på olika skolor i närliggande kommuner.

Läs mer här.

 

Vi letar efter barngrupper i ÅK 2-4 som vill få besök av våra bostadslösa småkryp. Hör av dig om du är intresserad: marita@insektslandet.se

Och vad händer om de inte finns? Utan dem skulle omständigheterna på Jorden vara väldigt annorlunda. Insekter pollinerar 1/3 av våra det vi äter och bidrar till att växtlivet fortsätter förökas. Insekterna står för  återvinning – de bryter ner döda växter och djur till jord. De är också mat till andra djur. T ex äter en fladdermus 5000 myggor på en natt. Om insekterna inte finns, kollapsar hela ekosystemet.

Varför är insekter så viktiga?

Om människor försvann skulle bara några andra arter påverkas till det sämre, som kvalsterna som lever i våra hårsäckar och talgkörtlar.

Vår metod

baby.png
dragonfly (kopia 2).png
Grundsyn

Vi vill att vår miljö och vårt sätt att vara som pedagoger ska väcka barnens nyfikenhet och intresse för insekter och för den natur som de virvlar runt i. Vi följer barnens upptäckarlust och låter deras energi driva oss framåt mot ny kunskap. Ibland tar det oss till nya och spännande platser med frågor och tankar som vi tillsammans får söka svar på.

Lek i utomhus miljö

Vi jobbar med drama, rörelse och naturkunskap i utomhusmiljöer . Vi kombinerar olika sätt att lära med fantasin, kroppen och naturen på en och samma gång och skapar upplevelser som lever kvar under lång tid. Utomhuslek stimulerar fantasin och skapar positiva effekter både på fysisk och mental hälsa.

 

På vår insektsstig finns stationer i stor skala för att barnen ska leva sig in i hur det är att vara insekt. Platserna går att utforska med kroppen och olika sinnen. Varje station har aktiviteter kopplat till en insekt, till exempel myror eller fjärilar. Det finns aktiviteter och miljöer att prova, ta på, krypa i, flyga genom och balansera på. Upplevelser och kroppsliga minnen är centralt i inlärningen.

Mindre grupper

Vi arbetar med max 12 barn från förskolan eller 14 barn i skolåldern, för att träffarna ska bli så bra som möjligt. Vi vill kunna ge alla barn den uppmärksamhet och tid de har rätt till.

 

Stationerna på Insektsstigen är också anpassade till mindre grupper och vi vill att alla ska ha chansen till samma upplevelse. Vi försöker att ha många vuxna runt gruppen för att alla ska få chans att ställa frågor och ta plats utifrån sin personlighet.

Insektsägget på Gläntan 1.jpg
Alla ska med

För att inkludera så många barn som möjligt använder vi bildstöd, tecken, rörelser och utklädning. Vi utforskar tillsammans med barnen, låter dem komma med nya idéer och reflekterar längs vägen över vad som fungerar och kring de frågor som dyker upp.

Vi är frukter.JPG
Våra pedagoger

Vem möter du?

Vi har en gemensam dröm att alla barn ska få möjlighet att uppleva naturen och skapa en kontakt med naturen. Vi vill att naturen och dess små och stora invånare ska bli en ”naturlig” del av barns liv. Det vi förstår och är intresserade av tar vi hand om och kämpar för att bevara och försvara.

Läs mer om
pedagogerna
här

marita pollenlek.jpg
bottom of page