top of page

Om oss

Vilka är vi och hur började det egentligen?

Vi är flera med biodlarbakgrund i föreningen som är ideell och steget från att gilla honungsbin till att intressera sig för andra insekter är inte långt. Idag minskar mängden insekter med rekordfart. Samtidigt är de livsnödvändiga för många växter, djur och människor. Vi började fundera på vad vi kunde göra för att sprida kunskap och startade en förening. Flera av oss har barn i skolåldern eller pedagogisk bakgrund och alla är naturintresserade och vurmar för småkryp!


Våra barn ville lära sig mer om insekter. På förskolan adopterade alla en nyckelpiga och det var spännande att titta på honungsbina i kupan. Vi började också fundera på hur barn skulle kunna lära sig mer om insekter på ett lekfullt sätt. Marita hittade på en idé om en insektsstig tillsammans med sina barn Ove och Sonja. Där skulle barn få leka att de var insekter för att förstå småkrypens liv. Barn som var rädda skulle också kunna vara med. Styrelsen formulerade en projektidé som fick stöd från Leader Gästrikebygden och Europeiska landsbygdsfonden. Sedan började arbetet med att anlägga insektsstigen.

 

Stigen ligger på gammal hagmark som hade vuxit igen. Vi har skapat soliga öppna ytor, sparat blommande buskar och träd som sälg, brakved och olvon. För 70 år sen gick kor och betade mellan träden. Idag trampar barnfötter runt istället och gör samma jobb med marken som kornas klövar en gång gjorde.

I området blandar vi vilda växter med trädgårdsväxter och försöker skapa en gynnsam miljö för många olika insektsarter. Insektsstigen är föreningens hjärta, men vi har också kurser, biodling, kunskapsdelning genom sociala medier och jobbar för att skapa samarbeten med skolor, föreningar, kommuner och lantbrukare.

Vi som arbetar på Insektslandet
marita ny (kopia).jpg

Marita

Projektledare

& Skogsscenograf

Precis som blombockar gillar jag gammalt trä och blommor. Jag tycker om att hitta på nya uppgifter åt bortglömda saker och att plantera färgsprakande matkällor till småkompisarna i naturen. När solen skiner smyger jag gärna efter småkryp, då glömmer jag allt annat och känner mig lugn och varm i hjärtat.

hasse3.jpg

Hasse

Idrottslärare

& Förvaltare

Älskar att röra mig i naturen simmande, löpande, på cykel eller skidor. En god bok är alltid igång i lurarna eller handen. Om jag hade varit en insekt hade jag velat vara en trollslända. De är fantastiska flygare och har ett mystiskt skimmer över sig.

Emil sv.jpg

Emil

Dramapedagog

Nej men hej! Jag är dramapedagog från Västerberg Folkhögskola som tycker om teater, film, tv-spel och tekniska prylar. Det gör nästan ont i mig när folk utan att blinka kastar prylar. Då spelas genast Mulle Mecks mantra upp. Det finns inge skrot – bara gamla grejer som kan användas på nya sätt. Min insekt är en larv som drömmer om vilka fjärilsvingar den kommer att få.

Andrea sv.jpg

Andrea

Kommunikatör

& Levande verkstads-pedagog

Om jag var en insekt skulle jag kanske trivas som en nattfjäril. Susa runt över marken och betrakta det som sker. Känna mig fri att röra mig som jag vill. Och i fantasin skulle fjärilen sen flyga hem till sitt bo och måla allt den sett och känt under sin färd.

IMG_5627_edited.jpg

Madde

Trädgårdsarbetare

& kreatör

Jag tycker om att skapa fina saker av gammalt, nytt och fått.  Jag njuter av att se naturen och av vara utomhus. Ibland sover jag i skogen vid en sjö.

Jag skulle gärna vara en spindel som spinner vackra nät och starka trådar. Kanske en husspindelhona som lagar och lappar sitt nät och bygger på det hela livet.

Vår styrelse
linnea.jpg

Linnea

Styrelseledamot

& skådespelare

Jag är intresserad av det mesta som rör djur och natur och älskar att sitta i fönstret och spana på fåglarna vid fågelbordet. Som insekt skulle jag va en skalbagge för att jag tycker de ser så avslappnade och sköna ut när de traskar fram i sakta mak vid dikes-kanten eller donar med sitt i någon härlig lövhög vid sommarens slut.

susanne

Susanne

Styrelseledamot

& Förskolelärare

Jag älskar att göra roliga saker med familjen och vänner. Jag och min man gillar att vandra och har gått hela Gästrikeleden. På fritiden spelar jag fiol och ibland ägnar jag mig åt bågskytte.

Jag skulle gärna vara en Blåvinge. På våra vandringar har vi sett många Blåvingar, de är både vackra och verkar trivas med många vänner.

elin3.jpg

Elin

Ordförande

& Biodlare

Biolog med passion för naturupplevelser. Jag är en jordlöpare som pilar runt och städar i min stora trädgård med båda (alla) fötterna på jorden. Uppskattar mat i alla dess former och jobbar för en ökad biologisk mångfald.

339851069_780166757011310_208800019033491160_n.jpg

Agneta

Styrelseledamot

& Utforskare

Humlor, getingar och bin är viktiga för mig för jag älskar att baka. Att måla, skapa med mina händer, lärandet och berättarkonsten får mig att djupdyka in i fantasins fantastiska värld. Den nyfikna trygga humlan inom mig gillar att flyga omkring och upptäcka nya länder, kulturer samt att hitta något nytt att utforska i vår fantastiska natur.

Ann-Sofie Engberg_edited.jpg

Ann-Sofie

Odlingsglad husmor

& Blivande biodlare

Jag älskar att vara i naturen. En skogspromenad ger mig både energi och välmående. Hemmavid odlar jag mycket blommor och grönsaker. Egenodlat smakar ju så gott! Och snart ska jag bli biodlare, spännande! 

Den gräsgröna guldbaggen fascinerar mig, först som larv nyttig hjälpreda i komposten för att sedan som skalbagge skimra som guld i solens sken. 

Vår hedersmedarbetare –
Folke 94 år
Gårdstomte

När Folke var liten använde hans familj Insektsstigen som kohage. Där gick Spira och Böna och betade gräset som växte mellan gran och björk.

Folke hälsade på hos kossorna och såg hur mängder av små tordyvlar jobbade med de stora komockorna. Idag planterar Folke blommor, räfsar gräs och gräver diken. Allt för hand förstås med rostiga gamla redskap!

Folke vill vara en nyckelpiga för att dom är fina.

ladybug kopia.png
folkes dike.jpg
bottom of page