Om oss

Vilka är vi och hur började det egentligen?

Vi är flera med biodlarbakgrund i föreningen och steget från att gilla honungsbin till att intressera sig för andra insekter är inte långt. Idag minskar mängden insekter med rekordfart. Samtidigt är de livsnödvändiga för många växter, djur och människor. Vi började fundera på vad vi kunde göra för att sprida kunskap och startade en förening. Flera av oss har barn i skolåldern eller pedagogisk bakgrund och alla är naturintresserade och vurmar för småkryp!


Våra barn ville lära sig mer om insekter. På förskolan adopterade alla en nyckelpiga och det var spännande att titta på honungsbina i kupan. Vi började också fundera på hur barn skulle kunna lära sig mer om insekter på ett lekfullt sätt. Marita hittade på en idé om en insektsstig tillsammans med sina barn Ove och Sonja. Där skulle barn få leka att de var insekter för att förstå småkrypens liv. Barn som var rädda skulle också kunna vara med. Styrelsen formulerade en projektidé som fick stöd från Leader Gästrikebygden och Europeiska landsbygdsfonden. Sedan började arbetet med att anlägga insektsstigen.

 

Stigen ligger på gammal hagmark som har vuxit igen och sedan avverkats. För 70 år sen gick kor och betade mellan träden. Idag går vi människor mellan träden och låtsas att vi är insekter. I området blandar vi vilda växter med trädgårdsväxter och försöker skapa en gynnsam miljö för många olika insektsarter. Insektsstigen är föreningens dominerande verksamhet, men vi har också kurser, biodling, kunskapsdelning genom sociala medier och jobbar för att skapa samarbeten med skolor, kommuner och lantbrukare.

Vi som arbetar på insektslandet

Marita

Projektledare & Skogsscenograf

Precis som blombockar gillar jag gammalt trä och blommor. Jag tycker om att hitta på nya uppgifter åt bortglömda saker och att plantera färgsprakande matkällor till småkompisarna i naturen. När solen skiner smyger jag gärna efter småkryp, då glömmer jag allt annat och känner mig lugn och varm i hjärtat.

Hasse

Idrottslärare

& Förvaltare

Älskar att röra mig i naturen simmande, löpande, på cykel eller skidor. En god bok är alltid igång i lurarna eller handen. Om jag hade varit en insekt hade jag velat vara en trollslända. De är fantastiska flygare och har ett mystiskt skimmer över sig.

Sussi

Förskollärare

Njuter av kluckande vatten och naturen bakom husknuten. Tycker om att umgås med släkt och vänner. Skogspromenader med hunden Glenn är något som jag mår gott av. Att myran är min favo beror på min ormfobi så jag tänker mer flitiga myror färre ormar. Jag är en positiv, fixare som ser möjligheter och inga hinder.

Katri

Administratör & Kreatör

Jag är en pappersvändare som gillar att vara kreativ. Promenerar gärna i skogen. Njuter av varma sommarkvällar och god mat. Insekten jag väljer är nyckelpigan som går både stadigt på marken men kan sväva iväg på äventyr och ha ett ovanifrån perspektiv.

Andrea

Projektassistent

& Levande verkstadpedagog

Drömmer om sommar, sand mellan tårna och havet. Har ett behov av skapande och eftersom det inte går att resa fysiskt nu så reser jag gärna i bokens värld. Jag är ett murarbi som ägnar mig åt min boning och att göra det till ett magiskt rum där jag lever med mitt mini bi. 

Karin

Styrelseledamot & Biodlare

Stort intresse för trädgård och bin. Och jag är så klart en humla som flyger genom trädgården. Jag har alltid gillat humlor, de är hemtrevliga. Och så kan de flyga fast det borde vara omöjligt.

Elin

Ordförande

& Biodlare

Biolog med passion för naturupplevelser. Jag är en jordlöpare som pilar runt och städar i min stora trädgård med båda (alla) fötterna på jorden. Uppskattar mat i alla dess former och jobbar för en ökad biologisk mångfald.

Linnea

Styrelseledamot

& Naturälskare

Jag är intresserad av det mesta som rör djur och natur och älskar att sitta i fönstret och spana på fåglarna vid fågelbordet. Som insekt skulle jag va en skalbagge för att jag tycker de ser så avslappnade och sköna ut när de traskar fram i sakta mak vid dikeskanten eller donar med sitt i någon härlig lövhög vid sommarens slut.

Vår hedersmedarbetare

Folke 91 år

Gårdstomte

När Folke var liten använde hans familj Insektsstigen som kohage. Där gick Spira och Böna och betade gräset som växte mellan gran och björk.

Folke hälsade på hos kossorna och såg hur mängder av små tordyvlar jobbade med de stora komockorna.

Idag planterar Folke blommor, räfsar gräs och gräver diken.

Allt för hand förstås med rostiga gamla redskap!

Folke vill vara en nyckelpiga för att dom är fina.