top of page

Om oss

Vilka är vi och hur började det egentligen?

Vi är flera med biodlarbakgrund i föreningen som är ideell och steget från att gilla honungsbin till att intressera sig för andra insekter är inte långt. Idag minskar mängden insekter med rekordfart. Samtidigt är de livsnödvändiga för många växter, djur och människor. Vi började fundera på vad vi kunde göra för att sprida kunskap och startade en förening. Flera av oss har barn i skolåldern eller pedagogisk bakgrund och alla är naturintresserade och vurmar för småkryp!


Våra barn ville lära sig mer om insekter. På förskolan adopterade alla en nyckelpiga och det var spännande att titta på honungsbina i kupan. Vi började också fundera på hur barn skulle kunna lära sig mer om insekter på ett lekfullt sätt. Marita hittade på en idé om en insektsstig tillsammans med sina barn Ove och Sonja. Där skulle barn få leka att de var insekter för att förstå småkrypens liv. Barn som var rädda skulle också kunna vara med. Styrelsen formulerade en projektidé som fick stöd från Leader Gästrikebygden och Europeiska landsbygdsfonden. Sedan började arbetet med att anlägga insektsstigen.

 

Stigen ligger på gammal hagmark som har vuxit igen och sedan avverkats. För 70 år sen gick kor och betade mellan träden. Idag går vi människor mellan träden och låtsas att vi är insekter. I området blandar vi vilda växter med trädgårdsväxter och försöker skapa en gynnsam miljö för många olika insektsarter. Insektsstigen är föreningens dominerande verksamhet, men vi har också kurser, biodling, kunskapsdelning genom sociala medier och jobbar för att skapa samarbeten med skolor, kommuner och lantbrukare.

Vi som arbetar på Insektslandet
marita ny (kopia).jpg

Marita

Projektledare

& Skogsscenograf

Precis som blombockar gillar jag gammalt trä och blommor. Jag tycker om att hitta på nya uppgifter åt bortglömda saker och att plantera färgsprakande matkällor till småkompisarna i naturen. När solen skiner smyger jag gärna efter småkryp, då glömmer jag allt annat och känner mig lugn och varm i hjärtat.

hasse3.jpg

Hasse

Idrottslärare

& Förvaltare

Älskar att röra mig i naturen simmande, löpande, på cykel eller skidor. En god bok är alltid igång i lurarna eller handen. Om jag hade varit en insekt hade jag velat vara en trollslända. De är fantastiska flygare och har ett mystiskt skimmer över sig.

katri2.jpg

Katri

Administratör

& Kreatör

Jag är en pappersvändare som gillar att vara kreativ. Promenerar gärna i skogen. Njuter av varma sommarkvällar och god mat. Insekten jag väljer är nyckelpigan som går både stadigt på marken men kan sväva iväg på äventyr och ha ett ovanifrån perspektiv.

Emil sv.jpg

Emil

Dramapedagog

Nej men hej! Jag är en alldeles nybakad dramapedagog från Västerberg Folkhögskola som tycker om teater, film, tv-spel och tekniska prylar. Det gör nästan ont i mig när folk utan att blinka kastar prylar. Då spelas genast Mulle Mecks mantra upp. Det finns inge skrot – bara gamla grejer som kan användas på nya sätt. Min insekt är en larv som drömmer om vilka fjärilsvingar den kommer att få.

Erik Andrae sv.jpg

Erik

Trädgårdsförvaltare

Djur och växter har alltid intresserat mig och jag skulle nog vara ett bi som flyger runt och kikar på alla blommor jag hittar och kolla hur de ser ut, och så klart lukta på dem och se vilka som luktar gott.

Andrea sv.jpg

Andrea

Kommunikatör

& Levande verkstads pedagog

Om jag var en insekt skulle jag kanske trivas som en nattfjäril. Susa runt över marken och betrakta det som sker. Känna mig fri att röra mig som jag vill. Och i fantasin skulle fjärilen sen flyga hem till sitt bo och måla allt den sett och känt under sin färd.

Vår styrelse
susanne

Susanne

Styrelseledamot

& Förskolelärare

Jag älskar att göra roliga saker med familjen och vänner. Jag och min man gillar att vandra och har gått hela Gästrikeleden. På fritiden spelar jag fiol och ibland ägnar jag mig åt bågskytte.

Jag skulle gärna vara en Blåvinge. På våra vandringar har vi sett många Blåvingar, de är både vackra och verkar trivas med många vänner.

linnea.jpg

Linnea

Styrelseledamot

& Naturälskare

Jag är intresserad av det mesta som rör djur och natur och älskar att sitta i fönstret och spana på fåglarna vid fågelbordet. Som insekt skulle jag va en skalbagge för att jag tycker de ser så avslappnade och sköna ut när de traskar fram i sakta mak vid dikes-kanten eller donar med sitt i någon härlig lövhög vid sommarens slut.

elin3.jpg

Elin

Ordförande

& Biodlare

Biolog med passion för naturupplevelser. Jag är en jordlöpare som pilar runt och städar i min stora trädgård med båda (alla) fötterna på jorden. Uppskattar mat i alla dess former och jobbar för en ökad biologisk mångfald.

karin1_edited.jpg

Karin

Styrelseledamot

& Biodlare

Stort intresse för trädgård och bin. Och jag är så klart en humla som flyger genom trädgården. Jag har alltid gillat humlor, de är hemtrevliga. Och så kan de flyga fast det borde vara omöjligt.

Linnea R sv.jpg

Linnea

Styrelselesuppleant

& Sjuksköterska

Rese-älskande sjuksköterska som är uppvuxen i Hälsinge-skogarna.  Idag helhjärtat engagerad som Dansmamma i dotterns tävlingsdans-klubb. Jag är som myran, liten, stark och snabb och går (mentalt) i vila på vintern och låter energi och kreativitet flöda under årets ljusare månader. 

– Vår hedersmedarbetare –
Folke 91 år
Gårdstomte

När Folke var liten använde hans familj Insektsstigen som kohage. Där gick Spira och Böna och betade gräset som växte mellan gran och björk.

Folke hälsade på hos kossorna och såg hur mängder av små tordyvlar jobbade med de stora komockorna.

Idag planterar Folke blommor, räfsar gräs och gräver diken.

Allt för hand förstås med rostiga gamla redskap!

Folke vill vara en nyckelpiga för att dom är fina.

ladybug kopia.png
folkes dike.jpg
bottom of page