top of page

#Projekt
Leader Gästrikebygden

swarm.png

BESÖKSMÅLET INSEKTSSTIGEN

Vi ville skapa en plats där besökare skulle lära sig mer om insekter och förstå varför dom är viktiga för oss människor och för ekosystemet. Vi pratade med barn och funderade utifrån våra olika bakgrunder inom förskola, skola och teater. Hur kunde vi skapa aktiviteter och stationer utifrån insekternas beteenden?

 

Visionen blev att skapa en plats för både människor och insekter, att varva boplatser för insekter med aktivitetsstationer där besökarna får leka och fantisera om hur det är att vara insekt. 

Vi ville också att området skulle vara tillgängligt för så många som möjligt och att det skulle gå att ta sig fram med rullstol och barnvagn. 

 

Insektstigen skulle främst vara anpassad till barn. Alla skyltar har korta och enkla texter, de sitter lågt ner så här får vuxna böja sig istället för att lyfta upp sina barn. Det skulle finnas saker för alla olikheter. Besökarna skulle kunna känna, titta, lukta, smaka och prova.

Syftet med projektet var att skapa ett besöksmål för barn där de får ökat intresse och kunskap om insekter genom upptäckarglädje, lek och utforskande med alla sinnen. 

Vi ville samtidigt skapa bättre levnadsförutsättningar för insekter lokalt genom sandbäddar, högar av död ved, värdväxter och växter med nektar och pollen.

 

Målet med projektet var att anlägga en naturstig med insektstematiska stationer som var tillgänglig för alla. Insektslandet skulle också etablera samarbete med kommuner, skolor, förskolor och föreningar i området för att få besökare det nya besöksmålet.


Läs mer om projektet på Leader Gästrikebygdens hemsida:

Vad är insektsstigen?

Insektsstigen är en naturpedagogisk park som ligger i Årsunda utanför Sandviken. Den drivs av föreningen Insektslandet och riktar sig till barn och vuxna i deras närhet. 

 

Området ligger i skogsmiljö och har olika stationer med insektstema. Det finns en station för humlor där du kan leka pollinering, en station för fjärilar där du kan hänga i en puppa och prova hur stora vingar du skulle ha om du var en fjäril. Vi har också en visningskupa med glasfönster där du kan kika på hur bin tillverkar honung och massor av mer spännande aktiviteter. 

 

Vi vill väcka nyfikenhet och skapa ett intresse för insekter och samtidigt öka kunskapen om hur vi kan hjälpa insekterna genom att bygga boplatser och plantera växter.

Läs mer om Insektsstigen här.

IMG_0414_edited.jpg
skalbagge_edited.jpg

När byggdes den?

Insektsstigen byggdes 2019-2020 med stöd från Leadergästrikebygden och Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling. Insektsstigen invigdes för allmänheten sommaren 2020.

Tack till

Anläggningen av Insektsstigen finansierades främst med stöd av Leader och Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling.

Image by Diliara Garifullina
bottom of page