top of page

#Postkodprojektet
Insekter - Bygg & lek
 

Vårt nya projekt

Insekter – bygg & lek
Vad är det?

dengue.png

Barns vistelser i naturen minskar samtidigt som ny forskning visar att barn som skapar en anknytning till naturen kommer att skydda den i framtiden. Projektets syfte är att barn ska få möjlighet att skapa anknytning till insekter och få möjlighet att hjälpa pollinerande insekter genom ökad kunskap om pollinering, biologisk mångfald och insekternas betydelse i ekosystemet. Att ta hand om djur och vistas i naturen ger också ett ökat välbefinnande.

 

Postkodprojektet kommer att pågå i två år. Insektslandet kommer att träffa barngrupper för att leka och bygga boplatser i projektet "Insekter - Bygg & lek". Vi kommer också turnera med en interaktiv teaterföreställning i Gävleborg och närliggande kommuner.

Vår metod

Kompletterar lärandet i skolan

Vi jobbar med lek, berättande, fysiska rörelser, teater och skapande uttryck för att lära ut om naturkunskap och arbetar till största delen i utomhusmiljö. För att kunskapen ska stanna på lång sikt och kunna bevaras till vuxen ålder använder vi oss av upplevelser; syn, hörsel, smak, lukt och känsel. Vi tror att stora förändringar i samhällsattityder börjar hos barnen. Metoden inkluderar också barn som behöver rörelse och har svårigheter med koncentration. Vi har hjälpmedel som bildstöd och AKK.

Vi leker fram kunskap och det är grunden till vår metod.

Läs mer om vår metod här

Vad vi gör?
Här kan du läsa om grundstenarna i vårt projekt.

Bihotell

Bambu-bihotell
bee(1).png

BYGGA FÖR FRAMTIDEN

Vårt projekt handlar om att sprida kunskap om insekter och deras liv, om hur de bor och vad de behöver för att må bra. Vi bygger små insektshotell med barn i skolan som de kan ta med hem. Och på förskolan bygger vi ett stort hotell som barnen får inreda och lära sig att gemensamt ta hand om.

Leker fram kunskap

humlan.JPG

LEK SOM METOD

Under projektet träffar vi barn för att leka fram kunskap om insekter och deras roll i ekosystemet. Vi bjuder in barngrupper till vår Insektsstig under vår- och sommarhalvåret och åker ut till skolor under vinterhalvåret.

Vi jobbar med faktabaserade lekar och jobbar för att barn ska knyta an till insekter och få kunskap som stannar kvar genom att aktivera fantasi, engagemang och rörelse.

Teateräventyr

Bokningsbild småkrypskatastrofen.jpg
accountable.png

DRAMA FÖR ALLA SINNEN

Vi har skapat en föreställning som heter "Småkrypskatastrofen". Den handlar om hotet som finns mot insekter och undersöker hur människans beteende påverkar insekterna. Vi vill också berätta om vad vi kan göra för att hjälpa insekterna. Teatern turnerar i Gävleborg samt närliggande kommuner.

 

Teatern har premiär våren 2024.

Läs mer här.

Interaktiv saga

cutting-trees (kopia).jpeg
neuron.png

EN SAGA SOM BERÖR

För de yngre barnen har vi skapat en saga om insekter som de kommer få arbeta med och uppleva på olika sätt. Först leker vi oss igenom berättelsen utomhus, sedan går vi in och berättar sagan med bilder. Vi avslutar med att barnen får jobba med eget skapande utifrån berättelsen.

Mer info kommer snart.

Postkodprojektet riktar sig till skolor och förskolor i Gävleborg, Uppland, Dalarna och Västmanland. Vi träffar barn mellan 4 och 10 år i grupper om 8-12 deltagare per gång.


Barnen kan besöka vår Insektsstig under våren och i början av hösten. Vi bjuder på transport till och från Insektsstigen och ni tar med mellis. Vi gör också besök hos skolor under vinterhalvåret då vi arbetar med lek och rörelse samt bygger bihotell. I vår kommer vi även åka ut till skolor med vår mobila teaterföreställning samt vår interaktiva sagoberättelse.


Besöket är gratis. Vi förväntar oss bara att ni bidrar med er tid och upptäckarglädje.

Vill du veta mer? Kontakta vår projektledare:

marita@insektsstigen.se

Kan din barngrupp delta?

VI BESÖKER ER

Vi åker till följande platser: Falun, Borlänge, Hedemora, Avesta, Sala, Heby, Tierp, Uppsala, Älvkarleby, Enköping, Västerås, Hedmora, Stjärnsund och Långshyttan.

BESÖK OSS

Vi kan hämta er (gratis) med busstransport från följande platser: Sandviken, Gävle och Hofors kommun samt Horndal och Stjärnsund med omnejd.

Läs mer om våra besök

Du kanske vill veta mer om våra besök och vad vi gör under de olika besöken?

butterfly.png
1_edited.jpg

 

Projektet finansieras av

Postkodstiftelsen

”Insekter spelar en oerhört viktig roll i ekosystemet och för vår matproduktion men pga. kemikalier och människans utbredning så är deras existens hotad vilket kan få stora konsekvenser. Att skapa anknytning till naturen i ung ålder är ett bra knep för att lära barn att värna om naturen och förstå vikten av fungerande ekosystem. Vi är därför glada över att stötta Insektslandet som genom interaktiva aktiviteter bidrar till att skapa goda förutsättningar för ett mer hållbart och hälsosam framtid för kommande generationer.”

Citat från Postkodstiftelsens generalsekreterare Marie Dahllöf

Image by john lozano

Vi får även stöd av Sandvikens kommun &

Här kan du läsa vad vi gör de olika projektåren

Under två års tid kommer vi att träffa 5000 deltagare, bygga 2000 bi hotell och sprida kunskap om insekter till både barn och vuxna.

Cartoon Camp
”Utomhus skapas ett lugnare lärklimat än inomhus. Vi inte bara ser och hör utan smakar, luktar, känner och berör. Kunskaperna går in via hela kroppen och blir mer bestående och hållbara.”
 

– Anders Szczepanski, forskare och utbildare inom utomhuspedagogik

Grönsaksträdgård

Läs mer om forskningen

som visar på hur viktigt mötet mellan barn och natur är.

Länk till artikel

Ring
worm.png

Skola/Förskola samt bokningar

Hasse | 073-84 25 239

Projektledare Insektsstigen

Marita | 076-21 61 920

Boka
dengue.png

Till vår bokningssida

Skriv

Skola/Förskola samt bokningar

hasse@insektslandet.se

Projektledare

marita@insektslandet.se

bottom of page