top of page

Skola
& Förskola

Upptäck insekternas värld med din barngrupp

Under två år träffar vi barngrupper från skolor och förskolor för att leka fram kunskap genom aktiviteter. Vi arbetar med en metod som utgår från idrott, naturvetenskap och dramalekar. Vår verksamhet bedrivs till största del utomhus i naturmiljö för att öka välmående, koncentration och lärande.

Rosa tecknad larv som ser glad ut

Läs mer om
vår insektsstig här

tecknad tvestjärt med ett glatt ansikte
Hurdå?

BESÖK OSS & VÅR INSEKTSSTIG

Vi kan erbjuda gratis besök på vår Insektsstig i Årsunda genom finansiering av Postkodstiftelsen.

• Ni får transport till och från skolan/förskolan

• 2 timmars lärande lekar och upplevelser på stigen

Det enda vi vill ha av er är nyfikenhet och deltagande. Kom till oss med frågor och spring i benen. Vi vill utveckla metoden tillsammans med er!

Boka ert besök här

Skolbuss
Byggg och lek - vi besöker er

Vi jobbar också med att besöka skolor och förskolor, då leker vi ute och bygger insektshotell tillsammans. Till de yngre barnen bygger vi ett stort insektshotell för många olika arter som gruppen gemensamt får ta hand om. Insektshotellet ska helst stå i solen på en plats som är skyddad mot vind. I de äldre barngrupperna får alla bygga ett eget insektshotell som de kan ta med sig hem eller sätta upp någonstans i naturen.

Teaterföreställning våren 2024

Just nu jobbar vi för fullt med teaterföreställningen "Småkrypskatastrofen". Teatern blir ett nytt sätt för oss att jobba med lärande. Teatern är mobil och kommer turnera runt på olika skolor i närliggande kommuner.

Läs mer här.

 

Vi letar efter barngrupper i ÅK 2-4 som vill få besök av våra bostadslösa småkryp. Hör av dig om du är intresserad: marita@insektslandet.se

Om människor försvann skulle bara några andra arter påverkas till det sämre, som kvalsterna som lever i våra hårsäckar och talgkörtlar.

Och vad händer om de inte finns? Utan dem skulle omständigheterna på Jorden vara väldigt annorlunda. Insekter pollinerar 1/3 av våra det vi äter och bidrar till att växtlivet fortsätter förökas. Insekterna står för  återvinning – de bryter ner döda växter och djur till jord. De är också mat till andra djur. T ex äter en fladdermus 5000 myggor på en natt. Om insekterna inte finns, kollapsar hela ekosystemet.

Varför är insekter så viktiga?
Vår metod
baby.png

Grundsyn

Vi vill att vår miljö och vårt sätt att vara som pedagoger ska väcka barnens nyfikenhet och intresse för insekter och för den natur som de virvlar runt i. Vi följer barnens upptäckarlust och låter deras energi driva oss framåt på stigen och mot ny kunskap. Ibland tar det oss till nya och spännande platser med frågor och tankar som vi tillsammans får söka svar på.

Stigens stationer & teman

Våra stationer på stigen är utformade så att barnen ska få känna hur det är att vara en insekt. Allt är förstorat och allt går att utforska med kroppen och sina sinnen. Vi vill att alla stationer ska vara aktiva och möjliga att ta på, krypa i, flyga genom, springa runt, balansera uppepå och att kroppens minne ska vara centralt i inlärningsprocessen.

Mindre grupper

För att träffarna ska bli så bra som möjligt jobbar vi med max 12 barn per gång i de yngre åldrarna och 14 barn med de äldre. I större grupper blir det svårt att ge alla barn den uppmärksamhet och tid de har rätt till.
Området på Insektsstigen är också anpassat till mindre grupper för att alla ska ha chansen till samma upplevelse. Vi har märkt att det fungerar väldigt bra att vara många vuxna runt gruppen då alla får chansen att ställa frågor och ta plats utifrån sin personlighet.

Våra pedagoger

Vem möter du?

Vi har en gemensam dröm att alla barn ska få möjlighet att uppleva naturen och skapa en kontakt med naturen. Vi vill att naturen och dess små och stora invånare ska bli en ”naturlig” del av barns liv. Det vi förstår och är intresserade av tar vi hand om och kämpar för att bevara och försvara.

Läs mer om
pedagogerna
här

care.png
marita pollenlek.jpg
bottom of page